top of page

“Koně" jsou náš autorský vzor pro rok 2022

Nový vzor zatím stíhám jeden za rok. Nápadů je vždy asi 150, nakonec však uzraje jedno téma, které mám už nějak sesbírané ve skicácích a najednou vidím v hlavě, jaké má být barevně a jaký celkový pocit bude látka mít. V ten moment tvoříme. Loni to byl Podzimní květ, kdy jsme s Luigim (grafika) seskládali pugéty z krásných podzimních listů a dobrot. Krása podzimních sytých tmavších barev mě nenechává v klidu, stejně jako kvítí kolem zlatých polí uprostřed léta. Je to až bláznivý stav, kdy nad tím vším stojí hlava a prožívám krásu toho co vidím, v plné síle.



Moje přirozená reakce je vzít si tužku a skicák a nakreslit si aspoň kousky. Nejladněji ohnuté lístky, které se místy ztrácí ve světle. Míhají se jako život, náš kousek času. Jsou tam a už zase nejsou, ani na chvilku nevypadají úplně stejně. Takto vznikl i předchozí vzor bych Louka, poletující kvítí, které lemuje polní cesty a vlní se na loukách naší krajiny. Úplně první vzor Slovácko vznikl jako sestava ilustrací, které jsem dělala na Moravě delší dobu převážně v době hodů. Mezi naše autorské vzory patří i kvíteček, kobaltový proužek či velká kostka, stejně jako takové vzory patří na plátno lidového oděvu či obydlí.


Koně je další moje téma, kterému jsem nemohla déle odolat.


Ti malí, které na vzoru můžete vidět po skupinkách, jsou "blonďáci", které vídám kousek od Máchova jezera. Prochází se a posedávají ve skupinkách a vytváří nekonečno dokonalých kompozic. A ti velcí, to je divokost, kterou mám i v sobě a kterou tak nádherně demonstruje běh koní, pohyb svalů a hřívy :)) Je tady tolik fascinující krásy všude kolem nás. Pro český lidový oděv je typické, že se šilo z látek, co byly k dispozici. Vozilo se odevšad, vzory nebyly regionální, nijak se tématicky nevztahovaly ke krajině. To až ozdoby jako výšivky, ornamenty, nebo i vzory na modrotisku, měly místní charakter. Na lidovém oděvu, starém přes půl století najdeme mimo kvítky, proužky a kostky třeba i vzory orientální, zvířecí, a zatímco střihem se nositelky v obci téměř nelišily, látka mohla být příležitostí k výjimečnosti a vyjádření vkusu. A zatímco v Tradici střihy posouváme do současné každodennosti venkova i měst naše vzory vás propojí s krajinou za oknem, nebo za humny.


Vaše Zuzana

bottom of page