top of page

UDRŽITELNOST


CO TO ZNAMENÁ


Dnes velmi populární slovo a téma se objevuje v různých kontextech. Někdo může mít dojem, že je nadužívané, zneužívané komerčně anebo dokonce, že se jedná o přísný výčet vlastností, aby bylo možno o nějakém produktu tvrdit, že je udržitelný. Pravda je, že toto označení nepodléhá žádné povinné certifikaci a výčet pravidel či předpokladů není nijak omezený. Pokud výrobce uvádí PROČ označuje svůj výrobek za udržitelný, přispívá tím k rozšiřování povědomí o vlastnostech, podle kterých si můžeme při nákupech lépe vybírat a ovlivnit svou volbou zcela přímo a nejvíc to, kudy se další produkce bude ubírat. Protože vyrábět se bude to, co si zákazník žádá a klíčem k dobrým a zodpovědným volbám je informovanost. Jinak je tomu u označení bio nebo organic, kdy už by spotřebitel měl poměrně přesně vědět, co takové označení znamená, známky podléhají četným a přísným, veřejně známým, pravidlům a vymezují do elitní skupiny výrobky, které je splňují nejméně všechna.


Na trhu je pak spousta, daleko více, skvělých třeba lokálních, řemeslných, nebo v jídle farmářských výrobků, které na bio či organic známku nedosáhnou z nějakého konkrétního důvodu, jsou přesto vyráběny eticky a s maximální péčí a jsou také skvělé.


Co potřebujeme vědět je především, jak který výrobek pozitivně a negativně ovlivňuje životní prostředí a naše zdraví, kvalitu našeho života a života našich dětí. A zdravé neznamená jen to, že do těla neházíme toxiny, rafinované cukry, nebo že si umělými materiály a nevhodnou chemií, použitou při barvení a zpracování látky oděvu nepřivádíme neduhy přes kůži a stejnou chemií při výrobě nezamořujeme vodu v obrovských % ve světovém měřítku. Zdravé je žít v celkové harmonii, hezkém vnitřním pocitu, dobrém flow ve vlastním tempu. To jsme, myslím, docela zapomněli.




ŽIVOTNÍ STYL A LIDOVÁ KULTURA


Návrat k pomalejšímu vnímání toho, co si do svého života bereme, čím se obklopujeme, nebo co a jak jíme a pijeme, atd. atd., to vše ovlivňuje naši duši, náladu, i naše další sny a cesty, kterými se budeme ubírat a koho budeme potkávat. Každý okamžik píše náš příběh.. I volby věcí každodenních potřeb mohou být potravou pro duši a naplňovat nás krásnem, rostoucím pocitem sebehodnoty, přinášet nám do života radost a vděk. Považuji to za návrat k přirozenosti a to, jaká ledabylost v našem spotřebním chování vládla v posledních desetiletích, za jakýsi error, hloupost, způsobenou zmatkem z velkých změn.


V lidové kultuře nacházíme moudrost života, kdy se člověk učil z přírody, aby pro sebe vytěžil sílu a ochranu, v moderní době silou chce přírodu ovlivňovat a už víme, že se na této cestě staly velké chyby, které musíme přestat dělat a pokud možno je začít napravovat a napomoct regeneraci.


Ta moudrost je ukrytá, samozřejmě, v různých textech, ale také ve zvycích a obyčejích, tradicích a předmětech výroby, jejíž uchovávané řemeslné postupy jsou v souladu a harmonii člověka a světa kolem i uvnitř. V lidové kultuře nacházíme pamět na udržitelný životní styl.


A může to být zábavné, cool, sexy a cokoli chcete.


LIDOVÝ ODĚV - VŠEDNÍ KROJ


Lidový oděv se na venkově nosil každý den, říká se mu někdy pracovní kroj, nebo všední kroj, a na mém rodném Slovácku máme ještě původní nositelky, říkáme jim babičky, mezi které patřila i moje prababička Františka, které nikdy jinak nechodily a od kterých se učíme my mladší, jak na tuto tradici navázat. Protože jako se řemeslo učí žák od svého mistra, aby ho mohl provozovat a předávat dál a dál, tak i například nošení kroje v opravdovém životě, ne na podiu, nebo jen slavnostně, i to je něco, co nemůžeme uchovat uložením artefaktů do muzeí a snad aspoň zapsáním informací do archivů. Nemůžeme do diplomových prací vtěsnat žitou skutečnost, která má naprostou praktickou a současně symbolickou logiku, která sloužila člověku jak nejlépe může oděv sloužit. Všední lidový oděv slušel všem bez rozdílu postavy, byl vhodný na jakoukoli práci, přizpůsobitelný různým životním etapám, včetně těhotenství u žen, váhovým a dokonce i výškovým změnám, ušitý tak a z takových materiálů, že vydržel celý život i déle.


A navíc je tak krásný.


Abychom se v kroji dobře cítili v současném světě, je potřeba, aby se přirozeně vyvíjel. Přirozenosti vývoje nejlépe svědčí kontinuita, což se v tomto případě nepovedlo na 100%, protože mezi babičkami a mladšími nositelkami byla po několik desetiletí propast. Přesto na Slovácku, v jako jediném regionu naší země, se to podařilo včas ve smyslu předání živé paměti původních nositelek svým nástupnicím, čili v ženské linii, ale s pamětí těchto babiček můžeme pracovat i s mužským oděvem.


V jakém ohledu a do jaké míry chce která mladší nositelka či nositel působit esteticky tradičně, co se týká celku, se v současnosti velmi liší, ale třeba i k mému překvapení se mladší vdané ženy postupně vrací k šátku, uvázanému pod bradou, aby byl celek co nejvíce podobný nošení našich babiček. Každý, kdo dnes navazuje, si to do nějaké míry uchopí po svém, aby se cítil dobře.




KROJ A JEHO UDRŽITELNÉ VLASTNOSTI


Já jsem před skoro deseti lety přemýšlela, jak ukázat, že by se krojové součásti daly zapojit do současného šatníku a jak ušít nové podobné kousky tak, aby se kroje přenesly do současné mody i ve městě a taky aby se mohly stát způsobem vyjádření sympatií ke kulturní symbolice, folkloru, odkazovaly na místo původu a byly nosičem řemeslné práce. Protože o recyklace starých nechtěných krojů zejména na Podloží se stará Jihomoravská komunitní nadace, nadace Veronika a Folklore`s not dead, soustředím se na novou linii. Hledala jsem vlastnosti a principy, dívala jsem se z tolika úhlů, kolik jsem byla schopná vymyslet a vlastně to dělám od té doby. Když jsme začali tvořit střihy tak, abych zachovala siluetu a pozměnila původní konstrukce, přibližně 50 -100 let staré, co nejméně, pochopila jsem díky vysvětlování moravských švadlen řadu vychytávek, které ze současné mody neznáme. Třeba kulatý rukáv, kdy se při ohybu ruky nenahrne nekomfortní množství látky do předloktí, sámky, které pěkně zpevňují a drží tvar a zároveň jejich popouštění a zabírání umožňuje nekonečně měnit délky, vyšivky umístěné tak, aby zpevnily nejvíce namáhaná místa oděvů a tím se předešlo prodraní látky. Všechno má svou logiku, své PROČ to tak je. A výsledkem jsou oděv, které jsou nadčasově krásné proto, že sluší všem, nejen hubeným modelkám. A proměny jejich vizuální podoby, aby byly moderní, nejsou nijak zvlášť potřebné. Takže oděv který šijeme, se stává součástí šatníku na desetiletí, nebo na celý život, protože vydrží kvalitou, obstojí trendům, sedí všem velikostem od XS po XXL stejně. Naše kolekce neměníme po sezoně, vše co se našije, máme do vyprodání. Toto mají u nás zákazníci rádi a spíš si říkají o návraty starších kousků, které si včas nekoupili a objednávají si je na zakázku. Naše výroba je tak skoro bezodpadová, i odstřižky látek dáváme kreativním dílnám na tvoření. Kdykoli dáme na sociální media zprávu, že máme krabici odstřižků, přihlásí se nám více zájemců, než dokážeme obdarovat.



MATERIÁLY


Materiály používáme přírodní, bavlnu, len, vlnu a konopí, kvalitně vyrobené, pokud možno evropské. Apelujeme u našich dodavatelů na kvality jako je bio a organic, zkoušíme ve spolupráci s nimi plně lokální výrobu a vrcholem by bylo i pěstování surovin na našich polích. Toto zatím dokáže pan Fidler se lnem, který je vhodný na ubrusy, zatím ne na oděv, pak pan Kubák, který na naše pletené výrobky (bude novinka pro podzim 2023) bere vlnu z ovcí z Jižních čech, se kterými je zacházeno bez krutostí, běžných ve velkochovech (crueltyfree) a dodavatel metráže s konopím Bohempia který usiluje o vlastní produkci technického konopí a následné zpracování a dodání metráže k nám.


Našem zákazníci mají příběhy našich výrobků rádi. Přivádí to k nám fajn lidi, kultura kolem Tradice je moc milá. Bavíme se o jejich vzpomínkách, vztahu k tradicím, o místě, kde vyrostli, je to spousta hezkých povídání s emocemi. To, co si od nás odnesou, pro ně znamená kousek vlastního a kousek našeho příběhu, včetně příběhů našich řemeslníků. Naše výrobky se mohou na nižší teploty prát v pračce bez výjimky, hezky vyvěšené sušit, bez obav žehlit a vždy radíme PEČOVAT S LÁSKOU.


ŘEMESLA


Spoluprací s řemeslníky, kteří jsou titulovanými Nositely tradic lidového řemesla, máme každý rok víc. Postupně je navštěvuji, poznávám techniky, výrobní možnosti, hledáme něco, co mohu ve větším objemu prodat za cenu, která řemeslníka adekvátně zaplatí. Na nových výrobcích představujeme řemeslníka a jeho práci a snažíme se zaujmout co nejširší veřejnost. V naší nabídce jsou výrobky z modrotisku, šátky, šály, opasky a od letoška vesty a ponča od tkalců, včetně činovati.


Odměnou za tento přístup, která opravdu nabíjí do další práce, je nám dobrý odbyt spokojených řemeslníků a e-maily, zprávy a fotografie našich zákazníků, kteří s námi sdílejí zážitky plné reakcí lidí kolem, zážitky, kdy si nečekaně popovídají s cizím člověkem na ulici o tradicích, nebo komplimenty, které ženy dostávají jak jim to v tak ženských modelech sluší. Zákazníci se nám vracejí a budují si postupně kombinovatelné šatníky a tím i osobní styl. Dnes oblékáme přes 1000 vracejících se zákazníků jak do konfekce, tak na míru, nebo zcela na zakázku. Díky stále většímu zájmu širší veřejnosti a podpoře médií se nám daří vše hezky komunikovat a věříme, že jsme tak spolu na nejlepší cestě udržitelnosti.





bottom of page